Potřebuji pohled zvenku a sdílet, říká ředitelka školky

„Funkci ředitelky jsem vzala jako výzvu a úplně jsem nevěděla, do čeho jdu. Bylo to pro mě nové a první rok jsem to chtěla vzdát. Ale setkání s ostatními řediteli mě hodně povzbudila, protože jsem si uvědomila, že všichni řeší nějaké problémy a že v tom nejsem sama,“ říká ředitelka mateřské školky v Chlístovicích na Kutnohorsku Milena Matoušková.

Co Vám přinesla setkání s ostatními řediteli škol?

Nejprve jsem si myslela, že mi online setkání nemohou nic přinést. Ale moc to pomohlo, mohla jsem se na cokoliv zeptat a bylo nakonec fajn, že jsme se mohli vidět alespoň přes kamery. 

Vaše školka má za sebou mapování toho, co potřebujete. Co Vám to přineslo? 

Neměla jsem vůbec zpětnou vazbu od někoho z venku. A tu jsem dostala, což mě velmi pozitivně motivovalo. Předtím mě to nenapadlo, ale během rozhovorů s mapovači jsem si uvědomila, že mi hodně chybí spolupráce se zřizovatelem. A nemyslím tu administrativní. Nemám s nimi problém, ale přála bych si, aby se obec více zajímala o chod školky a aby se více zapojila třeba do našich akcí. Teď mám v ruce návrh plánu rozvoje školky a jsem zvědavá, jak dopadne mapování u rodičů. 

Proč je pro Vás důležité zapojení zřizovatele?

Mám pocit, že když je někdo zřizovatelem, tak by se měl zajímat, jak to ve škole nebo školce funguje. A asi by mě to ještě více motivovalo. Myslím, že by to ocenili i rodiče. 

Co si odnášíte ze setkání s řediteli?

Když jsem poslouchala zkušenější paní ředitelky, uvědomila jsem si, že tým nevedu a spíš zůstávám členkou týmu a snažím se vytvářet příjemné prostředí. A uvědomila jsem si, že bych nemohla fungovat ve větší školce, kde by bylo více lidí v týmu. Také jsem viděla, že spoustu věcí, které dělám a považuji je za samozřejmé, samozřejmé vlastně nejsou. 

Ředitelka: Musíme vědět, kdo jsme, abychom pomohli rozvíjet učitele

Související článek

Ředitelka: Musíme vědět, kdo jsme, abychom pomohli rozvíjet učitele

Co tedy pro vás znamená pedagogický leadership?

Je to pro mě vedení většího týmu a vědět, jak na koho jít. Mám sice přirozenou autoritu, ale nejsem si tak jistá v některých věcech. A proto jsou pro mě důležitá i tato setkání, protože se ujistím o tom, že jdu správnou cestou a dělám to dobře. 

Jak moc je pro Vás důležitý průvodce, který s Vaší školkou bude dál pracovat?

Hodně mi pomáhá pohled z venku. A měla jsem velkou radost, že jsme se s kolegyněmi shodly na vizi a díváme se na věci stejně. To znamená, že jsme s dětmi hodně v přírodě a chceme jít komunitní cestou. Nebylo nic, v čem bychom se neshodly a je to tím, že spolu hodně komunikujeme.

Martina Kopecká

Tyto webové stránky ukládají v souladu se zákony na vaše zařízení soubory, obecně nazývané cookies. Odsouhlaste prosím nastavení cookies souborů pro použití webu. Více informací zde.